viernes, 30 de octubre de 2015

PLA D'INTERVENCIÓ - CAS 3r PRIMÀRIA


A tercer de primària tenim el cas d'una nena nouvinguda al centre.
Com podré seguir aquest cas des d'un principi, he decidit anar anomenant les diferents fases de la proposta d'intervenció i els meus comentaris. En comptes de fer entrades noves, aniré actualitzant aquesta (cercant una mica d'ordre en les meves entrades). Aniré adjuntant la data en cada entrada per a que pogueu fer un bon seguiment.

30 d'octubre de 2015

FASE 1: CONÈIXER, ANALITZAR LA DEMANDA I PENDRE ELS PRIMERS ACORDS AMB ELS PROFESSORS DELS CENTRES SOBRE EL TEMA PLANTEJAT 

El tutor de 3r de primària realitza una demanda d'assessorament a la psicopedagoga i PT del centre davant les dificultas que presenta una alumna nouvinguda al centre. Els seus pares són de València però no parlen el català amb la nina. 
Prové d'un centre privat de l'illa on les classes s'imparteixen en anglès (principalment) i en castellà (només hi ha una hora de català a la setmana). En una primera reunió amb el tutor, la mare comunica que a l'altre escola sempre ha tret bones notes i que quan era més petita li vàren dir que podia ser una nina d'altes capacitats, però que no li han fet cap prova. 

Les dificultats que presenta són:

- Poca comprensió del català, i per tant en els continguts de la majoria de les assignatures.
- Hi ha conceptes matemàtics de 3r que té assolits (com la propietat distributiva) però altres més bàsics no (com sumes i restes portant).
- A l'hora d'expressar-se oralment confon els temps i no realitza un discurs continu.

Els primers acords entre la psicopedagoga, el PT i el tutor són:

- Establir una reunió amb els pares de la nina, per obtenir més informació sobre el tema de les altes capacitats, les dificultats que presenta la nina en les matemàtiques  i per signar la protecció de dades per poder realitzar les proves diagnòstiques pertinents. 
- Es determinen dues hores de suport a la setmana amb el PT per potenciar l'aprenentatge de català a partir d'activitats de Jclic i fomentant la parla i també suport a l'àrea de matemàtiques.


Comentaris personals referents a aquesta fase:

He trobat una article molt interessant relacionat amb les altes capacitats i les dificultats d'aprenentatge. Ho podeu consultar clicant aquí. La veritat és que durant la carrera de magisteri he sentit parlar de les altes capacitats i la seva relació amb diferents dificultats d'aprenentatge o l'autisme, però mai he tengut contacte amb cap cas.
Per aquest motiu el vull compartir amb vosaltres en el meu blog.






18 de novembre de 2015

FASE 2: ACLARIR I REFORMULAR CONJUNTAMENT EL PROBLEMA I ELS OBJECTIUS QUE S'HAN D'ACONSEGUIR.



Aquesta setmana s'ha reunit l'orientadora del centre (Blanca) amb la mare de la nina.
Quan na Blanca li ha comentat la preocupació del tutor sobre les dificultats que presenta la nina, s'ha sorprès perquè ha comentat que a l'altre centre mai li havien comentat res; al contrari, li deien que és una nina amb molta capacitat que no té cap dificultat acadèmica. Al llarg de la reunió, li ha comentat els salts en el discurs que detectat el tutor i la mare a dit que això sí que ho ha notat en el seu dia a dia. Ha comentat que quan era petita i anava a l'escola bressol, les mestres varen dir-li que la nina tenia molta creativitat i que era molt espavilada per la seva edat, parlant inclòs d'altes capacitats.
Per aquest motiu, na Blanca ha decidit juntament amb Albert (el pt del centre i el meu tutor) realitzar durant les pròximes setmanes les següents proves:
- TALEC.
- WISC IV
- ABC KAFFMAN.
- Prova d'atenció i percepció.
- PROLEC. 
Després de realitzar totes aquestes proves, es reformularà conjuntament el problema i els objectius que s'han d'aconseguir. De moment, segueix anant dues hores a la setmana amb el pt on treballa vocabulari de català (el dimarts passat va realizar una petita prova on va treure un 5,1) i treballen també continguts que es treballen dins l'aula tant de l'àrea de català com l'àrea de matemàtiques.





jueves, 15 de octubre de 2015

Primera reunió amb l'EOEP al centre

Ahir va venir per primer cop aquest curs Montse a reunir-se amb el gabinet d'orientació Ella és  la psicopedagoga de l'EOEP encarragada del nostre centre.
Enguany, a Eivissa, han ofertat una plaça més per aquesta feina, per tant s'han pogut repartir per zones. Montse s'encarrega de les quatre escoles del poble (les altres tres són públiques).
Al ser un centre concertat, d'una línia i amb una orientadora a secundària, només vendrà el segon dimecres de cada mes (un cop al mes em sembla molt molt poc).
Com és el primer any que s'encarrega d'aquesta escola, la reunió d'ahir va consistir en comentar curs per curs tots els casos que requereixen una atenció especial d'infantil i primària.
Tot i que ja coneixia tots els casos esmentats, va ser interessant veure com interaccionaven tres professionals d'aquest àmbit, utilitzant el vocabulari específic i realment preocupats per cada un dels alumnes.
Vàren decidir que l'escola s'encarregarà de passar unes proves a tres alumnes, que es comentaran amb na Montse en la propera sessió:
- Un nin de P5 amb una DAL (deficiència auditiva lleu) que dificulta la seva consciència fonològica.
- Una nouvinguda que no parla català però que presenta dificultats en diferents àrees de l'aprenentatge.
- Un nin que ha 4rt de primària pensen que pot presentar alguna dificultat auditiva (hipersensibilitat).




Adjunto un link on podeu consultar els EOEP i EAP a les Illes Balears .

viernes, 9 de octubre de 2015

Entrevista amb el meu tutor

El dia 1 d'ocubre vaig anar al centre de pràtiques per a entrevistar al meu tutor, Alberto.
Vaig preparar deu preguntes per poder contestar de forma concreta la segona part de la PAC i a més, per obtenir informació per conèixer la realitat del centre.
He realitzat un video que recull aquesta entrevista i el podeu veure al següent link:







Gràcies Alberto, ha set un plaer!

jueves, 8 de octubre de 2015

Primera setmana

Ja ha passat la primera setmana de pràctiques i puc parlar de les primeres impressions i experiències.
Faré un petit resum sobre tots els casos tractas aquets dies, sense donar noms:

A infantil tenim un nen amb TEA (Trastorn d'espectre autista). En la situació familiar he de comentar la sobreprotecció i la manca de limits. Vàrem dur a terme la intervenció en l'aula de psicomotricitat infantil, en el seu context, però de forma individualitzada. Amb ell es treballa la concentració, els números i les vocals. 

A segon de primària tenim una nina amb Síndrome de Down. Té adaptacions a totes les assignatures i fa diverses sessions amb nosaltres a la setmana.  Sap llegir sil·làbicament, però li costa escriure. Amb ella treballem activitats relacionades amb la lectura i també potenciam la parla. Li costa pronunciar alguns fonemes i mescla seqüències. Es sent frustrada quan intenta comunicar-se però no es fa entendre. Treballar amb ella és genial!

A tercer de primària tenim una nina que es nouvinguda al centre. No parla català, així que treballem activitats per millorar el lèxic (amb JCLIC) i li donem molta conversa. Prové d'un centre privat de la nostra illa on no s'imparteix el català i el tutor ens ha comunicat la seva preocupació envers al rendiment acadèmic de la nina, ja que no sap fer operacions bàsiques (sumar i restar). 
Per aquest motiu s'ha citat a la família i es pensen realitzar diferents tests i proves per veure si necessita un diagnòstic. Si tot va bé, serà la meva primera intervenció dins del centre!

A sisè de primària hi ha un nin amb TDAH diagnosticat i medicat i amb inicis de depressió infantil. Hi ha problemes dins del nexe familiar i presenta dificultats en diferents assignatures. Actualment està repetint sisè de primària i la relació amb els companys no és molt bona. Ahir ens vàrem centrar en els problemes de matemàtiques. 

A secundària feim reforç a 1r, 2n i 3r en les matèries de castellà, català i matemàtiques. La intervenció es du a terme dins l'aula de reforç i es treballen els continguts de l'aula, centrant-nos en les coses més bàsiques. He disfrutat moltíssim perquè em dedico a fer classes de repàs de matemàtiques i m'encanta. Penso que he conectat bé amb els adolescents, tot i que hi ha un parell de casos que em criden l'atenció. La pròxima setmana tenen els primers exàmens i estam reforçant els conceptes més importants.
A 4rt d'ESO no hi ha hores de reforç de matemàtiques i física i química. Segons els resultats obtinguts en el primer trimestre, podria realitzar un pla d'intervenció i utilitzar-ho com la meva proposta de millora dins dels pràcticum. Tot està per veure!

Dins del centre es treballa de manera tradicional en alguns aspectes, com realitzar els suports fora de l'aula. També és evident la falta de recursos personals a l'hora d'atendre la diversitat, ja que el meu tutor té molta feina. Després d'acabar la primera setmana, estic amb molt contenta i motivada. Vull saber i aprendre més. Em sento molt còmode amb el meu tutor, que em tracta com un més dins del centre!