viernes, 30 de octubre de 2015

PLA D'INTERVENCIÓ - CAS 3r PRIMÀRIA


A tercer de primària tenim el cas d'una nena nouvinguda al centre.
Com podré seguir aquest cas des d'un principi, he decidit anar anomenant les diferents fases de la proposta d'intervenció i els meus comentaris. En comptes de fer entrades noves, aniré actualitzant aquesta (cercant una mica d'ordre en les meves entrades). Aniré adjuntant la data en cada entrada per a que pogueu fer un bon seguiment.

30 d'octubre de 2015

FASE 1: CONÈIXER, ANALITZAR LA DEMANDA I PENDRE ELS PRIMERS ACORDS AMB ELS PROFESSORS DELS CENTRES SOBRE EL TEMA PLANTEJAT 

El tutor de 3r de primària realitza una demanda d'assessorament a la psicopedagoga i PT del centre davant les dificultas que presenta una alumna nouvinguda al centre. Els seus pares són de València però no parlen el català amb la nina. 
Prové d'un centre privat de l'illa on les classes s'imparteixen en anglès (principalment) i en castellà (només hi ha una hora de català a la setmana). En una primera reunió amb el tutor, la mare comunica que a l'altre escola sempre ha tret bones notes i que quan era més petita li vàren dir que podia ser una nina d'altes capacitats, però que no li han fet cap prova. 

Les dificultats que presenta són:

- Poca comprensió del català, i per tant en els continguts de la majoria de les assignatures.
- Hi ha conceptes matemàtics de 3r que té assolits (com la propietat distributiva) però altres més bàsics no (com sumes i restes portant).
- A l'hora d'expressar-se oralment confon els temps i no realitza un discurs continu.

Els primers acords entre la psicopedagoga, el PT i el tutor són:

- Establir una reunió amb els pares de la nina, per obtenir més informació sobre el tema de les altes capacitats, les dificultats que presenta la nina en les matemàtiques  i per signar la protecció de dades per poder realitzar les proves diagnòstiques pertinents. 
- Es determinen dues hores de suport a la setmana amb el PT per potenciar l'aprenentatge de català a partir d'activitats de Jclic i fomentant la parla i també suport a l'àrea de matemàtiques.


Comentaris personals referents a aquesta fase:

He trobat una article molt interessant relacionat amb les altes capacitats i les dificultats d'aprenentatge. Ho podeu consultar clicant aquí. La veritat és que durant la carrera de magisteri he sentit parlar de les altes capacitats i la seva relació amb diferents dificultats d'aprenentatge o l'autisme, però mai he tengut contacte amb cap cas.
Per aquest motiu el vull compartir amb vosaltres en el meu blog.






18 de novembre de 2015

FASE 2: ACLARIR I REFORMULAR CONJUNTAMENT EL PROBLEMA I ELS OBJECTIUS QUE S'HAN D'ACONSEGUIR.



Aquesta setmana s'ha reunit l'orientadora del centre (Blanca) amb la mare de la nina.
Quan na Blanca li ha comentat la preocupació del tutor sobre les dificultats que presenta la nina, s'ha sorprès perquè ha comentat que a l'altre centre mai li havien comentat res; al contrari, li deien que és una nina amb molta capacitat que no té cap dificultat acadèmica. Al llarg de la reunió, li ha comentat els salts en el discurs que detectat el tutor i la mare a dit que això sí que ho ha notat en el seu dia a dia. Ha comentat que quan era petita i anava a l'escola bressol, les mestres varen dir-li que la nina tenia molta creativitat i que era molt espavilada per la seva edat, parlant inclòs d'altes capacitats.
Per aquest motiu, na Blanca ha decidit juntament amb Albert (el pt del centre i el meu tutor) realitzar durant les pròximes setmanes les següents proves:
- TALEC.
- WISC IV
- ABC KAFFMAN.
- Prova d'atenció i percepció.
- PROLEC. 
Després de realitzar totes aquestes proves, es reformularà conjuntament el problema i els objectius que s'han d'aconseguir. De moment, segueix anant dues hores a la setmana amb el pt on treballa vocabulari de català (el dimarts passat va realizar una petita prova on va treure un 5,1) i treballen també continguts que es treballen dins l'aula tant de l'àrea de català com l'àrea de matemàtiques.





3 comentarios:

  1. Cristina,
    Trobo un tema molt interessant el de les altes capacitats. A l'escola hi ha dos nens que van venir diagnosticats amb altes capacitats i la psicopedagoga no vol fer cap PI, perquè diu que ara tots els moguts i una mica llestos a la classe, diuen que són nens d'altes capacitats. Diu que el primer que han de fer és seguir les normes i llavors, ja els adaptarem el curriculum en l'àrea on destaquen. Què en penses?

    ResponderEliminar
  2. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  3. Hola!
    Jo pens que per detectar un altes capacitats ha d'haver alguna cosa més a part de "ser llest". Per això hi ha una sèrie de proves que ho poden demostrar.
    El que si és veritat que se li dóna prioritat a altres casos, que possiblement necessitin un diagnòstic i una intervenció temprana. S'han d'analitzar bé les característiques del cas i determinar fins a quin punt és necessari el diagnòstic en altes capacitats (en el cas que estigui afectant a l'aprenentatge de l'alumne).
    Sota el meu punt de vista, en un cas d'altes capacitats, s'han d'esgotar les mesures no significatives dins l'aula i si no són suficients, cercar un diagnòstic i una posterior proposta d'intervenció. Com ho veus?

    ResponderEliminar