domingo, 20 de diciembre de 2015

CONCLUSIONS

Durants aquests mesos de pràctiques he pogut compartir diferents experiències amb el meu tutor de pràctiques, Albert, que realitza la tasca de PT dins del centre i algunes tasques de psicopedagog i amb na Blanca, orientadora del centre.
M'ha agradat compartir temps amb els dos, perquè així he pogut veure diferents perfils de professionals, tot i que ells treballen en una mateixa línia.

Dins del meu centre de pràctiques, la tasca del psicopedagog es basa en potenciar el desenvolupament d'una educació de qualitat dins del centre en tres àmbits: diagnòstic, docència i avaluació i orientació i assessorament.
Entre els dos duen a terme aquestes tasques i he pogut gaudir de diferents experiències, tot i que encara hem queden moltes coses per veure. 
Estic contenta perquè la relació amb els altres professors del centre ha estat molt bona i m'ha tractat molt bé. Hi ha persones més tancades, però això forma part del caràcter de cada persona. Tot i que abans jo era molt introvertida, les diferents experiències en educació m'han ajudat a ser més oberta i gaudir més d'allò que em poden aportar les persones del meu voltant.

Resumint molt la meva experiència, he treballat en diferents casos, aportant la meva experiència i les meves ganes:
- Cas 2n de primària: És el cas d'una nina amb Síndrome de Down. Porta tota la seva escolartizació en el centre i amb ella he realitzat princpalment tasca de PT. Hem treballat la lectoescriptura a partir de diferents materials, tant tradicionals com digitals i he gaudit treballant amb ella. 
- Cas 3r de primària: És el cas d'una nina nouvinguda al centre amb dificultats d'aprenentatge. En una primera reunió la mare ens va dir que quan era petita pensaven que era una nina d'altes capacitats i per poder realitzar un bon diagnòstic, la psicopedagoga va demanar permís per realitzar una valoració psicopedagògica. Amb aquesta nina he pogut treballar a l'aula de suport i a més, veure com es passa el WISC IV. 
Un dels problemes del meu centre de pràctiques és la falta de temps i per aquest motiu, la psicopedagoga ha passat aquesta prova en tres sessions diferents. La setmana passada vàrem començar a interpretar els resultats i ho acabarem el pròxim dimarts. He pogut comprovar que és un procediment molt lent i la veritat és que sort que el centre té psicopedagoga pròpia, perquè tot s'allargaria molt més si aquestes proves les hagués d'haver passat la psicopedagoga de l'EOEP que només ve un matí al mes al centre. 
Durant el pròxim trimestre seguiem passant diverses proves, per poder realitzar un bon diagnòstic.
- Cas 3r de primària (procès de dol): He conegut i seguit aquesta cas a partir de dues reunions amb l'EOEP, on una de les vegades va acudir la PTSC del centre, ja que el nin estava faltant molt a classe i estava passant el procès de dol. Vaig proposar aquest tema al fòrum de l'assignatura i diversos companys varen ajudar-me amb la seva aportació.
De moment, el cas s'ha derivat a la PTSC que ho enviarà cap a serveis socials. Seguiré pendent d'aquest cas, perquè em crida molt s'atenció.
- Cas 6è de primària: A sisè hi ha un nin diagnosticat amb tdah i amb inicis de depressió infantil. A més, no està gaire integrat dins el grup classe i des del gabinet d'orientació s'han proposat diverses activitats per millorar aquesta situació. Acadèmicament respon bé a les adaptacions no significatives que es realitzen (he pogut adaptar un examen amb diverses adaptacions) i aquest cas és interessant per la implicació de la família, on la mare sempre cerca ajuda en l'equip d'orientació per fer front a l'educació del seu fill i podem veure la imatge d'un pare una mica desentès amb la situació. A més, culpa a l'escola de tots els problemes del seu fill. 
- Grup de suport a 3r d'ESO: Els dimarts he realitzat suport de matemàtiques a sis alumnes de 3r d'ESO, derivats per el seu professor de matemàtiques perquè considera que van "fluixos" i a més, no tenen les matemàtiques aprovades de l'any anterior.
M'apasionen les matemàtiques i em dedico a donar repàs d'aquesta assignatura, així que he gaudit molt del suport a aquest grup. A més, el meu tutor ha confiat en mi per crear material per treballar a l'aula i per preparar els exàmens que desprès he pogut corregir i valorar. Els resultats han set molt bons, ja que quatre d'aquest alumnes han aprovat el trimestre, la qual cosa va sorprendre molt al meu tutor.
A part d'això, he pogut assitir a diferents reunions, en les que m'he sentit una partícip més amb l'EOEP encarregada del nostre centre. M'ha cridat l'atenció que a aquestes reunions mai ha vengut ni els caps d'estudis (de primària i secundària) ni tampoc la directora del centre. És una llàstima que vengui només un cop al mes, però el centre al ser d'una linea i concertat, és no preferent. 
També vaig compartir amb els meus companys la situació viscuda amb la mestra d'infantil, que es va sentir atacada quan la especialita de l'EOEP va entrar dins l'aula per fer una observació d'un nin amb dificultats d'aprenentatge, diguent que "no hi tenia cap feina dins la seva aula" perquè "total, és un nin autista i no es pot fer res". Una vegada més vaig poder comprovar l'actitud que molts mestres tenen cap a la nostra figura, que ens veuen més com una amença que com una ajuda. 
Esper que arribi algun dia en que tota aquesta situació canvi. Jo, en futur, faré tot el possible per canviar-ho.

Fa uns anys vaig decidir començar aquesta aventura a la UOC amb l'objectiu de aprendre noves coses; el que encara no sabia en aquell moment és que m'agradaria la feina de psicopedagoga. És una passa més enllà de la meva especialització, mestre d'educació especial (pt) i penso que encara em queden moltes coses per aprendre, gràcies al segon pràcticum i a la proposta del pla d'actuació (estic pensant en diverses opcions que he comentat a altres entrades i demà ho parlaré amb el meu tutor, a veure que m'aconsella).

Per acabar, vull donar les gràcies:
Als meus companys, principalment a aquells que sempre m'han contestat els meus dubtes i que han participat en el meu blog (Mireia, Raquel, Judit...), fent la tasca una mica més dinàmica i profitosa. Estem tots en la mateixa situació i m'encanta aprendre de les seves experiències (per això he anat comentat diverses coses als altres blogs).
Al meu tutor, Albert, per la paciència i la dedicació que ha tingut amb mi. Ha fet les coses més fàcils i sé que m'ensenyarà moltes més coses. 
I per acabar, a Gerardo. Ha estat pendent de nosaltres tot el temps i això ho valoro moltíssim. Em vaig asustar una mica perquè penso que és exigent, però això només em pot aportar coses bones i augmentar les meves ganes de superar-me cada dia una mica més.

Bon Nadal i Bones festes a tothom!!





viernes, 18 de diciembre de 2015

DARRER SETMANA DEL TRIMESTRE

Aquesta setmana ha estat marcada per exàmens finals i per la preparació de l'actuació nadalenca que es durà a terme el dilluns dia 21. 
El dilluns els alumnes de 3r d'ESO van fer l'examen de matemàtiques trimestral que els vaig preparar i els dimarts els vaig corregir. Dels sis alumnes que venen a suport perquè l'any anterior no aprovaven matemàtiques, quatre han aprovat aquest trimestre.
Així que estic molt molt contenta amb els resultats obtinguts!
El meu tutor m'ha donat l'enrhoabona per la feina realitzada!


A més, el dimarts l'orientadora del centre i jo vàrem acabar de passar el WISC IV a l'alumna de 3r de primària. De moment descartem altes capacitats i pensem que les seves dificultats podrien estar relacionades amb un dèficit d'atenció.
Ahir vàrem començar a corregir totes les proves i ho acabarem dimarts. Així que quan ho tinguem, adjuntaré els resultats al blog.
Abans de realitzar un diagnòstic, s'han de realitzar altres proves, que aniré explicant.
Adjunto una foto de com va preparar na Blanca la classe per passar el WISC-IV. He de destacar el to neutral que va utilitzar na Blanca durant totes les proves, la qual cosa em pareix molt important per no condicionar a l'alumne en les seves respostes.


Tot i que acaba el trimestre i que el practium II comença al febrer, continuaré assistint a l'escola durant tot l'any, per no perdre continuitat de tot allò que succeeix.
Ara estic pensant cap a on puc orientar el meu projecte i la veritat és que, després de les notes del primer trimestre, he pensat en parlar amb el professor de matemàtiques de 4rt d'ESO i fer una proposta d'intervenció per a millorar el rendiment dels alumnes en aquesta àrea.
Dilluns ho parlaré amb el meu tutor, a veure que li sembla, ja que també tenia pensat fer una proposta de millora del pla d'atenció a la diversitat.
En breu comentaré la meva decisió final!

lunes, 14 de diciembre de 2015

RECULL DE PROVES DIAGNÒSTIQUES

L'objectiu d'aquesta entrada és realitzar un recull de les proves diagnòstiques amb les que treballem tots els alumnes del PRACTICUM I, per poder utilitzar-les en un futur com a psicopedagogs si ho necessitem.
Abans de començar, vull fer referència a l'editorial TEA a partir del vídeo de presentació que podeu veure en la seva web. Aquesta editorial ens ofereix molts de tests necessàris a l'hora de realitzar una bona avaluació psicopedagògica i per tant, ens ajuda a realitzar millor la nostra feina.



PROVES ACL


La nostra companya Lourdes parla en el seu blog d'aquestes proves. Es passen al 1r i el 3r trimestre durant tota l'etapa de primària. 
El cas de Lourdes, els encarregats de passar aquesta prova són la psicòloga i la psicopedagoga del centre.
He troba a la red dos volums relacionats amb aquestes proves per als diferents cicles de primària, però per poder fer una lectura del tot el document hi ha que comprar el llibre electrònic o en format paper. Volum I i Volum II
Per realitzar l'avaluació d'aquesta prova s'utilitza una taula on es registren els resultats totals de l'alumne, la qual cosa ajuda a establir una relació i comparació amb els resultats dels anys anteriors. Si cliqueu aquí podeu veure un exemple de graella per realitzar l'avaluació d'aquestes proves.


TEST DE PERCEPCIÓ DE DIFERÈNCIES (CARAS) de Thurston i Yela (1988)


L’objectiu d’aquest test és avaluar l’aptitud de percebre ràpidament i de forma correcta les semblantes i diferències entre dibuixos esquemàtics de cares (es diferencien en boca, nas, ulls i cabells). S’utilitza en l’avaluació de nins amb sospita de dèficit d’atenció.
En aquest link podeu veure un estracte de la prova, ja que per poder veure-la completa s'ha de pagar. Aquesta prova també la va compartir Lourdes.


AVALUACIÓ FACTORIAL DE LES APTITUDS INTEL·LECTUALS (EFAI 1)

És una bateria d'aplicació col·lectiva que permet avaluar de forma completa les aptituds intel·lectuals del subjecte, de la qual parla Lourdes en el seu blog.
Està format per quatre bateries, composades per cinc tests on s'avalua:
- Aptitud espaial.
- Raonament abstacte.
- Raonament verbal.
- Memòria.
En aquest link podeu trobar més informació sobre l'avaluació d'aquest test i en aquest link podeu veure la descripció que realitza TEA.

Cercant informació sobre aquest test he trobat informació sobre BAT-7 (Bateria d'aptituds de TEA) orientat per alumnes més grans de 12 anys, es a dir, per a primària i secundària.


PROVES TEBEROSKY 

Proves dissenyades per les doctores Emilia Ferreiro i Ana Teberosky amb objectiu d’investigar l’evolució de l’escriptura. Estableixen quatre nivells per els que passen tots els nins en l'adquisició de l'escriptura:
- Nivell presil·làbic: Fa dibuixos, inventa lletres, escriu les que coneix, repeteix les del seu nom...
- Nivell sil·làbic: el nen escriu una grafia per a cada síl·laba, per exemple escriu AIA quan vol escriure CADIRA.
- Nivell sil·làbic-alfabètic: El nen escriu més d'una grafia per síl·laba, per exemple CADRA quan vol escriure CADIRA.
- Nivell alfabètic: Quan el nin escriu tal com sona, per exemple GUSET en comptes de GOSSET.
En aquest link una mestra comparteix la seva experiència amb aquestes provesi és força interessant veure el procés.

WISC IV

De moment, en les meves pràctiques només he tengut la possibilitat de treballar amb aquesta prova. Vaig realitzar una entrada sobre aquesta i la podeu consultar clicant aquí. També la nostra companya Raquel Janer ha compartir informació molt completa sobre aquesta prova al seu blog de la UOC.

DST-J

Raquel Janer ha compartit al seu blog de la UOC informació sobre aquesta prova.
Serveix per detecar símptomes de dislèxia i té un funcionament semblant al WISC-IV. He trobat una presentació on es descriu en que consisteix, a qui va dirigida, de quines proves consta i com s'avalua.

viernes, 11 de diciembre de 2015

Empatia, de Olga Puigvert.

Vull compartir amb vosaltres l'entrada de Olga Puigvert, companya del practicum, sobre l'empatia.
Ho podeu veure clicant aquí Blog de Olga Puigvert
M'ha encantat i és molt interessant donar-li una ullada. Penso que l'empatia és un dels valors més importants que s'han de treballar dins les nostres aules, ja que els ajudarà ser millors persones en un futur.




Cas 6è de primària - Seguiment

En l'entrada del 19 de novembre "Cas 6è de primària" vaig comentar el cas de J.C., nin amb TDAH i amb trets de depressió infantil.
Davant les conductes disruptives dels darrers dies, la psiquiatra de l'USMIJ ha canviat la seva medicació i ha començat a donar-li un altre vegada ansieolítics i medicament per la depressió infantil. Ara el nin està molt més tranquil i respon millor dins l'aula, tot i que no sabem fins a quin punt pot ser bona tanta medicació. Aquest tema ha sortit en debats al llarg de la meva formació com a psicopedagoga, però es que és un dels més importants. És necessària tanta medicació? No podem cercar alternatives? 

A més, el nin té problemes a l'hora d'establir relacions socials, així que penso que és molt important potenciar la relació amb el seu grup a partir de dinàmiques cooperatives dins l'aula. La psicopedagoga de l'EOEP ha proposat treballar els valors a l'hora de tutoria, però no penseu que això hauria d'estar SEMPRE  i no només quan sorgeixen problemes com aquest?

Fa uns dies vaig compartir amb vosaltres l'adaptació de l'examen de matemàtiques que li vaig fer jo i el va aprovar amb un 5,7. Té errades per no fixar-se en els enunciats i a l'hora de copiar les dades dels exercicis, molt propi dels nins amb un dèficit d'atenció.
Normalment el tutor li posa l'examen (sense cap adaptació) i el corregeix Albert (pt i el meu tutor) amb adaptació significativa a l'hora de corregir. Tot i que l'adaptació l'ha de realitzar el mestre, normalment ho fa el meu tutor (és una de les coses que encara queda per canviar). A més, ell m'ha dit que dins la funció del psicopedagog, també està la creació de material didàctic. Què penseu sobre això?
El dimecres Albert em va deixar corregir l'examen del nou tema i sense cap tipus d'adaptació metodologica ni en l'avaluació va treure un 6. El nin està més motivat i això és el més important, independentment dels resultats acadèmics.

Tercera reunió amb l'EOEP - Seguiment de cas I.T. (Procès de dol)

Ha passat un mes des de la primera reunió amb Lorena, la PTSC del centre.
Com vaig comentar a l'entrada "Segona reunió amb l'EOEP-Primera visita PTSC", en el cas de I.T. varen acordar que l'orientadora del centre intentaria posar-se en contacte amb el pare per acordar una reunió.
Després de trucar-lo un parell de vegades, va decidir enviar-li un missatge a través del GESTIB i el pare es va posar en contacte amb ella.
La reunió va anar millor del que esperava l'orientadora. Ell va comentar que el nin no anava a classe perquè li feina mal la panxa i que la psicologa de USMIJ li va dir que si no volia anar a l'escola, que no hi anàs. Això va xocar una mica a Blanca, ja que la solució dels problemes no s'aconsegueix evitant-los.
Na Blanca li va comentar les conseqüències de faltar tant a classe, tant a nivell personal com acadèmic i el pare va tenir una actitud bona cap als seus consells. Va intentar parlar de la mare, ja que és un tema que no te gaire assumit, però Blanca es va centrar en el nin.
Montse (EOEP) va aconseguir informació sobre l'antic centre on anava el nin (un de la mateixa zona) i hi havia un informe de seguiment després de la mort de la mare, on expressaven la seva preocupació davant actituds del nin disruptives en relació als companys. En aquest informe diuen que el pare estava destrossat i que no sabia bé com fer front a la situació i que fins i tot dins la casa hi havia hagut un intercanvi de papers: el nin feia de pare. 
En el començament del segon trimestre (la mare va morir en juny de l'any anterior) el nin ja començava a obrir-se i a contar als seus companys el que li havia passat a al mare. 
Després de la reunió amb Blanca, el nin va assistir a classe cada dia durant 10 dies aproximadament, però després d'aquest periode a tornat a faltar dues o tres vegades per setmana, com feia abans de la reunió amb el pare.
Per aquest motiu, derivarà aquest cas a la PTSC del centre i per tant, serveis socials entrar en joc.