lunes, 25 de abril de 2016

ELABORACIÓ DE MATERIAL

He elaborat dos tipus de materials diferents per a la meva proposta d'intervenció psicopedagògica. 

Per a J.C., l'alumne del CAS 1, he creat un dossier per a treballar l'atenció a partir d'activitats més dinàmiques i també l'expressió escrita, ja que són dues àrees en les que presenta dificultats. 
El dossier que creat el podeu consultar clicant aquí i a més, podeu trobar exercicis per a treballar l'atenció  a la pàgina orientaciónandujar.

En canvi, per a A.F., l'alumna de CAS 2, després de parlar amb la psicopedagoga del centre, m'he llançat a elaborar un recull d'activitats per dur a terme el diagnòstic de DISCALCULIA, que és una dificultat específica d'aprenentatge de la numeració i el càlcul que infereix, de manera significativa, en el rendiment acadèmic de l'alumnat o en activitats de la vida quotidiana que requereixen habilitats matemàtiques.

Josep Maria Serra és un psicobiòleg de la Universitat de Barcelona que ha realitzat diferents estudis entorn aquest tema. Tot i que per confirmar el diagnòstic d'una discalculia s'ha de realitzar una exploració neuropsicològica, hi ha una sèrie d'activitas que ens poden indicar l'existència d'aquest transtorn:

  1. Enumeració de punts.
  2. Contar oralment.
  3. Dictat de nombres.
  4. Càlcul mental oral.
  5. Lectura de nombres escrits.
  6. Posicionar nombres en una escala vertical.
  7. Comparació de dos nombres presentats oralment.
  8. Estimació visual de quantitats.
  9. Problemes aritmétics presentats oralment.
  10. Comparació de dos nombres escrits.
  11. Repetició de digits.
Comparteix amb vosaltres un petit video sobre aquest transtorn:



Ho he redactat en castellà perquè aquesta alumna és nouvinguda al centre procedent d'una escola de parla anglesa i per tant, té dificultats en la comprensió del català.
El podeu consultar clicant aquí.

A partir d'aquesta setmana començaré a posar en pràctica aquest material.

domingo, 24 de abril de 2016

CAS 2 - FASE 1 - PROVES DIAGNÒSTIQUES - WISC IV

WISC IV

Al llarg del segon trimestre es va passar aquesta prova psicopedagògica. Adjunto la pàgina principal del quadernet d'anotació, on estan recollits els resultats de cada prova i podem veure el perfil de la nina. Podeu veure més informació sobre aquest test clicant aquí (és una entrada d'aquest blog). 






La principal conclusió que s'estreu d'aquesta prova és que la nina presenta dificultats d'aprenentatge
De cada prova vàrem obtenir les puntuacions escalars que després haviem de convertir en compostes. Aquestes puntuacions ens donen informació sobre quatre àrees:- Comprensió verbal.- Raonament perceptiu.- Velocitat de processament.- Memòria de treball.Els resultats ens donen una puntuació mitja-alta en comprensió verbal i mitja en al resta d'àrees. El CI és de 93, situat dins "la mitja", per tant es descarta una dispacitat cognitiva. El test confirma que hi ha que reforçar l'àrea de matemàtiques i que és compatible amb un possible diagnòtic de TDAH o discalculia. Per aquest motiu, hem de passar més proves per poder establir amb certesa quines són les necessitats reals de l'alumna.

jueves, 21 de abril de 2016

Reunions amb EOEP


Montse és la psicopedagoga de l'EOEP encarregada del meu centre de pràctiques, juntament amb altres tres centres de la mateixa zona. 
Ve el segon dimecres de cada mes, ja que el centre està classificat com no preferent.
He acudit a totes les reunions amb ella durant tot el curs i he anat veient els progressos. 

Dimecres 09/03/16

En la reunió d'avui ha estat present na Montse (EOEP) i Lorena (PTSC).
La PTSC ha acudit perquè tenia reunió amb el pare d'un nin de tercer, I.T. que és un cas molt especial. La mare d'aquest nin va morir fa dos anys en un accident de tràfic però encara no ha passat el procés dol. El seu pare el té molt protegit i falta molt a classe perquè li diu al pare que li fa mal la panxa o el cap i el tutor estava preocupat davant de tantes faltes d'absència. Tant ell com la psicopedagoga s'han reunit amb ell en un parell d'ocasions, però no ha solucionat el problema. Fins al moment no havia tingut problemes a nivell acadèmic, però la seva absència comença a afectar el seu rendiment, ja que comença a baixar. El pare diu que USMIJ li ha donat permís per a que el nin falti a classe i és justifica amb això però Lorena es disposa a parlar amb el pare sobre les conseqüències que pot tenir seguir amb aquest ritme.

A.T. és el meu cas en la proposta d'intervenció. Durant aquesta sessió la psicopedagoga comenta que ha tingut una reunió amb la mare i que  hi ha diversos temes que la preocupen:
- La nina té una amiga invisible des de petita, que cada vegada li preocupa més perquè la nina té conversacions molt llargues i fins i tot s'enfada amb males formes amb la seva "amiga".
- Quan la psicopedagoga i jo li varem passar el WISC IV, va dir un parell coses incoherents. Ens va dir que té dues germanes, però que no sap com es diu la gran. Ho deia convençuda i la psicopedagoga ho va parlar amb la mare, que ho va desmentir tot. Va dir que possiblement es va confondre amb la vida de la seva amiga, que sí té una germana. Ella ho conta com si fos la seva realitat.
- El PT a establert certes rutines per a treballar a casa amb la mare, perquè no té rutina de treball.
- Presenta grans llacunes a matemàtiques.
- Durant aquest tristmestre s'ha acordat passar dos proves de nivell de percepció i atenció (CMAS i CARAS) i també proves projectives per avaluar el nivell emocional. 

Dimecres 13/04/16

Durant aquesta sessió es varen parlar de diferents casos, però explicaré aquells que estan dins del meu projecte.

- Cas 3r primària (A.F.). L'equip psicopedagògic està preocpuat perquè presenta dificultats a l'hora de gestionar les seves emocions. Des del centre es determina derivar aquest cas a Salut Mental. En les darrers setmanes s'han adonat que no es relaciona bé al pati amb la resta de companys, té manca d'habilitats socials.
A més, la mare en la segona entrevista amb la psicopedagoga ha atribuit la responsabilitat dels resultats acadèmics de la nina sobre el tutor, queixant-se. 

- Cas 6è (J.C.). Els pares han acudit a un taller de competències parentals que ha dut a terme l'ajuntament del municipi.  En aquest cas es determina realitzar una actualització de l'informe NESE de cara al curs vinent, ja que canvia d'etapa. 

Per acabar, es parla sobre tres nouvinguts al centre aquest trimestre:
Cas 3r primària (A. S.) procedent de Santo Domingo.  El pare és Eivissenc però ha estat molts d'anys treballant al carib. Ara ha tornat per motius de feina.
Cas 5è primària (E. S.), germana de A.S.
Cas  6è primària (J.) Procedent de Colòmbia. Va estar escolaritzada a una escola d'un altre municipi fa uns anys però ha passar els darrers anys al seu país. Per això el pt del centre li demana a l'EOEP informació sobre aquesta alumna.
Davant la preocupació dels tutors, el pt decideix passar unes proves de nivell de competències durant aquestes setmanes. 




CAS 2 - FASE 1 - RECOLLIDA D'INFORMACIÓ

PRESENTACIÓ DEL CAS


A.F. és una alumna de tercer de primària pendent de diagnòstic, davant la preocupació
de la mare i del tutor de l’alumna. És nouvinguda al centre (prové d'un centre de llengua 
anglesa) i presenta dificultats en 
l’àmbit lògicomatemàtic. És realitzarà una avaluació psicopedagògica completa per a 
determinar si presenta necessitats educatives especials. 
Presenta dificultats a l'hora d'expressar-se i en moltes ocasions sembla confusa sobre els 
temes que tracta: durant una sessió amb el PT ens va contar que tenia dues germanes
però que no sabien com es deien i la mare ens ha dit que no és cert, que qui té dues 
germanes és una amiga seva amb la qual s’ha criat. No pensem que es tracti de
mentides, sinó que confon la seva realitat.
A més, a la mare comença a preocupar-li el fet que la nina té un amic invisible amb el 
qual manté conversacions constantment.

PRIMERA ENTREVISTA AMB LA MARE

El dia 13/10/15  va tenir lloc la primera cita entre la psicopedagoga del centre i la mare de l'alumna. 
El motiu d'aquesta reunió va ser una derivació per part del tutor davant les necessitats que presenta dins l'aula. És molt desordenada, es despista molt durant les classes i normalment oblida a casa el material o fer els deures. En l'àmbit de matemàtiques el tutor ha detectat que hi ha coses que hauria de tenir adquirides i en l'àmbit de català, és el primer contacte amb aquesta llengua: prové d'un centre anglès i a casa es parla castellà. Tot i que es varen citar els dos pares, només va acudiar la mare. Durant aquest primera entrevista, l'objectiu de la psicopedagoga va ser fer una anamnesis per obtenir dades personals i familiars, explicar el motiu de la citació, conèixer els antecents, el son en la nina, informació sobre la conducta social de la nina amb la família i amb altres nins de la seva edat.
A més, durant aquesta primera entrevista, la psicopedagoga va demanar una autorització per poder realitzar les proves psicopedagògiques necessàries per poder avaluar la nina.

SEGONA ENTREVISTA AMB LA MARE

Aquesta segona entrevista té lloc el 15/02/15. La mare sol·licita aquesta cita davant la seva preocupació por la seva evolució, ja que veu en la nina falta d'interés a nivell acadèmic.
Durant aquesta entrevista cerca responsables de les necessitats de la seva filla en l'equip de professors, evitant admetre el problema.
Comenta que a casa està treballar el tema de l'ordre i que la nina porta castigada molt de temps. Es nota angoixada (el seu home és pilot i passa molt temps fora de casa) i està pensant en tornar a la seva comunitat. 
La psicopedagoga li comenta el resultat del WISC IV per "damunt" i que proximament se li passarà el ABC KAUFMAN.
En aquesta segona entrevista la mare ens aclareix que la nina no té germanes, que es confon amb les germanes d'una amiga seva i ens trasmeteix la seva preocupació per fet de tenir un amic invisible: a més de parlar constantment amb ell, arriba a enfadar-se i tenir bronques molt grans amb "ell". Al principi li feia gràcia, però ara comença a preocupar-se. És una nina amb molta imaginació.



OBSERVACIONS DINS L'AULA


OBSERVACIÓ 1 - Classe de matemàtiques

OBSERVACIÓ 2 - Classe de castellà

OBSERVACIÓ 3 - Classe de ciències naturals

lunes, 11 de abril de 2016

CAS 1 - FASE 1 (OBSERVACIONS)

Vull compartir amb vosaltres les observacions que he fet d'aquest alumne dins del seu context escolar.
La meva intenció és entrar en diferents sessions, amb diferents mestres i assignatures.
El temps em limita una mica (perquè he de coincidir amb els mestres) i amb el final de trimestre va ser una mica complicat. Pareix que ara comença a rodar tot.

OBSERVACIÓ 1 - CLASSE DE MATEMÀTIQUES





PD: Aquest article m'ha guiat a l'hora de realitzar l'observació, juntament amb la graella d'observació que em va proporcionar Albert, el meu tutor.

jueves, 7 de abril de 2016

Avaluació de competències

Entre el dimarts (5 d'abril) i dimecres (6 d'abril) vaig tenir l'oportunitat de passar la primera prova per avaluar el nivell de competències d'una alumna nouvinguda al centre.
Acaba d'arribar de Santo Domingo, que segons l'edat hauria d'estar escolalitzada a 6è, però segons el sistema educatiu espanyol ha d'estar a 5è i el seu tutor està preocupat perquè hi ha conceptes que hauria de tenir adquirits, principalment a l'àrea de matemàtiques.
Per aquest motiu, des del gabinet de suport s'ha decidit dur a terme una avaluació de les competències a l'àrea de matemàtiques i castellà.
El meu tutor em va proporcionar els exercicis que l'alumna havia de fer sense cap tipus de suport:

Fitxes per avaluar les competències bàsiques
Un cop acabades les fitxes, és realitza una avaluació a partir d'unes graelles elaborades per José Fernández Torres. Hi ha diferents nivells (que no coincideixen exactament amb els diferents cursos de primària). Podeu veure un exemple d'aquestes graelles clicant aquí.

Graelles de José Fernández
Vaig anar apuntant tot allò que em va semblar important. Durant la setmana que ve ho analitzaré conjuntament amb el meu tutor i compartiré amb vosaltres les conclusions. 
Per acabar, he trobat material interessant a la xarxa relacionat amb l'avaluació inicial d'alumnes nouvinguts de diferents procedències que podeu consultar clicant aquí.

Dijous, 14 d' Abril de 2015

Aquesta setmana he revisat amb el meu tutor tota la informació recollida després de la prova d'avaluació de competències. En relació a castellà, el nivell de l'alumna és semblat al dels seus companys: comprensió oral i escrita molt bé, poques faltes d'ortografia, expressió escrita bé. Presenta dificultats en les regles d'accentuació (ja que no va posar un sol accent).
En relació a l'àrea de matemàtiques presenta més dificultats. Hi ha conceptes dels quals coneix la mecànica però que s'equivoca a l'hora de fer-ho (com per exemple les divisions).
Dubta en algunes tables de multiplicar que la condueixen a errors i no té necessitats a l'hora de fer els problemes. Tot i que la seva comprensió lectora és bona a castellà, no sap que li demanen els problemes de matemàtiques. Vàrem establir que presenta un nivell de 3r/4rt de primària i per aquest motiu, es durà a terme una ACI significativa en aquesta assignatura.





MODIFICACIÓ PAC 1

La consultora em va donar una sèrie d'orientacions en la correcció de la PAC 1 em va dir que volia dur a terme moltes tasques, sent una proposta molt genèrica.
Per aquest motiu, he decidit llevar una part de la meva proposta, centrant-me només en dos casos: J.C. i A.F.
La meva intervenció estarà centrada en aquests dos alumnes, però també vull compartir amb vosaltres altres situacions i experiències psicopedagògiques enriquidores per a mi (i potser, també per a vosaltres).
Les entrades relacionades amb el cas J.C. començaran per CAS 1 i les relacionades amb el cas A.F. començaran per CAS 2, per tal d'organitzar una mica el meu blog.