lunes, 30 de noviembre de 2015

ETIQUETES

La veritat és que des que vaig començar els meus estudis com a mestra, he sentit parlar sempre de les etiquetes, que la majoria de les vegades no són mica positives. Per això hem d'evitar-les, ja que si un nin és etiquetat com "autista" a infantil, ho serà durant tota la seva escolarització, tot i que després un diagnòstic ho negui.

L'altre dia, l'orientadora del centre va pujar al seu despatx (està just davora de la classe de suport) molt enfadada. Explico la situació.
El dimecres va entrar la psicopedagoga de l'EOEP dins l'aula d'infantil P4 perquè hi ha un nin pendent de diagnòstic (presenta conductes relacionades amb el TEA, trastorn d'espectre autista, la qual cosa només s'ha parlat dins del gabinet d'orientació entre el meu tutor i l'orientadora ja que de moment no hi ha diagnòstic) per realitzar una observació dins del seu context.
El dia que l'orientadora va pujar tant enfadada va ser perquè havia coincidit amb la mestra d'infantil i li havia dit que per quin motiu havia d'entrar la psicopedagoga dins l'aula sense permís, que no era necessari perquè ja sabien que aquest nin era autista i que, total, no es pot fer res.
Imagineu la meva cara com a practicant.
L'orientadora té tots els motius per enfadar-se... Com pot ser que avui en dia hi hagi encara mestres amb aquesta actitud cap al psicopedagog?
Quan va entrar dins la seva aula, la va veure com una amença, ja que possiblement va pensar que entrava a controlar la seva manera de fer feina (quan en veritat no té res a veure). És una llàstima que no valori la seva feina, ja que un diagnòstic l'ajudarà a fer millor la seva tasca com a mestra.
Què penseu sobre l'actitud de la mestra?
Penseu que l'orientadora té motius per enfadar-se?
Vaig sortir indignada d'aquesta situació, tot i que la conclusió que vaig extreure és que hem de seguir lluitant per a què ens valorin la nostra feina. 

He trobat aquest vídeo a youtube sobre les etiquetes que m'ha agradat molt i vull compartir amb vosaltres. 


Esper els vostres compentaris!!

sábado, 28 de noviembre de 2015

Suport de matemàtiques a 3r d'ESO

Els dimarts de 12 a 13h el meu tutor fa suport a un grup d'alumnes de 3r d' ESO a l'assignatura de matemàtiques i els dimecres a la mateixa hora al grup de 2n d'ESO. Tot i que són hores més de PT que de psicopedagoga, vaig decidir anar-hi perquè m'encanta ensenyar matemàtiques. Porto 5 anys dedicant-me a això i em sento molt còmode. A més, és una ajuda extra pel meu tutor que en aquests hores es veu una mica saturat.




Els alumnes que acudeixen a suport són derivats pel professor de matemàtiques, ja que considera que van fluixos i necessiten una ajuda.
Normalment a tercer són sis, però amb unes característiques personals molt diferents:
- Una altes capacitats, molt desmotivada. Sap que té la capacitat per fer-ho però té molta mandra. Estic treballant amb ella molt la motivació, ja que penso que és l'única cosa que necessita (tot i que també li va bé repassar, ja que es confia i després no arriba).
- Una nina repetidora amb conductes agressives i desafiants cap als professors. El meu tutor diu que l'he guanyat des del primer dia i la veritat és que amb mi fa molta feina. Estic molt contenta perquè en el primer examen va treure un 7 (i el curs passat duia les matemàtiques penjant). 
- Un alumne sempre que ve diu que està cansant i intenta perdre el temps de suport. En els exàmens no arriba i la seva actitud és molt "passota". En la darrer prova els hi vàrem donar com a examen una fitxa que ja havíem treballat a classe i es va memoritzar les respostes (així tal qual) en comptes d'entendre-ho. Quan vaig parlar amb ell m'ho va reconèixer, però de seguida adopta una actitud de "el món està en contra meu". Em doneu algun consell per a treballar amb ell? Intent motivar-lo, però no hi ha res que 'interessi dins l'àmbit acadèmic.
- Els altres alumnes tenen dificultats d'aprenentatge en aquesta àrea, així que estic molt pendent i intent realitzar explicacions particulars. La seva actitud en general és bona.

Durant aquests mesos he preparat material d'ampliació per aquest grup i també algun dels exàmens que han realitzat. Li demanaré una copia al meu tutor i ho afegiré aquí per a compartir-ho amb vosaltres.

En el grup de segon d'ESO de moment venen tres alumnes (a aquesta hora també venen 5 alumnes de primer d'ESO a fer suport de castellà i per aquest motiu el meu tutor i jo ens repartim). D'ells tres destaco a un alumne amb síndrome d'Asperger molt lleu. A cop d'ull no es nota res, però si quan estableixes una conversació amb ell. No agafa l'ironia dels comentaris i li costa relacionar-se amb els seus companys, tot i que està ben integrat dins del seu grup classe. 

Una mica de teoria

Dissabte passat vaig quedar amb el meu tutor i l'altre alumna de pràctiques, Mar (ella està fent el practicum II) per comentar els dubtes que ens havien sorgit fins al moment i vàrem recordar alguns conceptes clau en la nostra formació.



  •  NEE i NESE

Necessitats educatives especials (NEE) inclou a tots aquells alumnes amb discapacitats greus, tant motores, sensorials, conductuals i els trastorns de conducta i de personalitat.
En canvi, les Necessitas Especifiques de Suport Educatiu (NESE) inclou a aquells alumnes amb:
- TDAH
- Altes capacitats.
- Incoporació tardana.
- Altres dificultats amb menys de dos anys de retard educatiu.
Dins del meu centre de pràctiques només hi ha tres alumnes amb NEE:

    • Cas I5 (Infantil 5):Retard maduratiu. Pendent de diagnòstic.
    • Cas P2 (Segon de primària): Síndrome de Down.
    • Cas 4ESO: Retard mental entre lleu i moderat.
Aquests alumnes conten amb una adaptació curricular significativa.
Amb el meu horari només coincideixo amb el cas P2. 
En canvi, el llistat de NESE és molt més gran. Durant els dos dies de pràctiques coincideixo amb molts d'aquests alumnes, ja que realitzo moltes hores de suport juntament amb el meu tutor.


  • DEFICIENCIA, MINUSVALIA I DISCAPACITAT.
Segons la OMS, deficiència és un terme clínic i ho determina un metge professional; minusvalia es determina a nivell social i indica el grau de dependiència (ho sol fer un terapeuta ocupacional) i discapacitat és un terme a nivell funcional, que afecta en tasques educatives o laborals.

domingo, 22 de noviembre de 2015

Cas 2n de primària _ Síndrome de Down

A segon de primària tenim una alumna amb Síndrome de Down.
Com haureu sentit en altres ocasions, els Down tenen unes símptomes característics com:


  • Hipotonia muscular marcada (falta de força en els músculs)
  • Retard mental.
  • Fisonomia característica.
  • Hipolasia maxilar i del pal·ladar.
  • Anomalies internes, principalment en el cor i en el sistema digestiu.
  • Dits curts.
  • Macroglòsia: Llengua molt llarga.




Aquesta alumna porta al centre des de I3 i està ben integrada. El meu tutor ha realitzar una gran feina logopèdica i psicopedagògica durant tot aquest temps. És una nina amb molta capacitat i actualment ja està aprenent a llegir sil·lábicament (ja reconeix quasi totes les lletres i està aprenent a llegir les inverses com el, os, in).També està començant a introduir les sumes amb els dits, però de moment li costa molt.
Jo coincideixo amb ella 2 hores i mitja: una el dimarts i una i mitja el dimecres. Realitzem tasca de PT, però és un cas que em crida molt l'atenció.
Al centre només hi ha tres alumnes amb ACI significativa i ella és un d'ells.
Aquesta és la seva ACI sense dades personals. Què us sembla? Penseu que està completa? Hi afegirieu alguna cosa més?


















M'agradaria compartir amb vosaltres algunes seqüències d'una sessió que vaig tenir amb ella on podreu observar els següents elements:

- Discriminació de vocals i motricitat fina poc desenvolupada.



- Reconeixement de les vocals.



- Reconeixement de les consonants.


- Petita lectura sil·làbica.



 Escriptura.



jueves, 19 de noviembre de 2015

Cas 6è primària


A sisè de primària tenim el cas de J.C. En altres entrades ja he parlat d'aquest alumne.
És un nin amb dificultats específiques d'aprenentatge i amb TDAH diagnostica per l'USMIJ.
Va repetir 2n de primària i no està molt integrat dins del seu grup classe.A més, el curs passat va presentar alguns trets de depressió infantil i va estar medicat.
L'equip d'orientació va realitzar a principi de curs un INFORME INDIVIDUAL DE L'ALUMANT AMB NECESSITATS DE SUPORT EDUCATIU ASSOCIADES A DEA, IT O CP/HE (podeu consultar el model d'aquest informe de les Illes Balears clicant aquí), d'on he pogut obtenir la següent informació:


  • L'estil d'aprenentatge d'aquest alumne està caracteritzat per:
    • Actua de forma impulsiva, no planifica.
    • Intenta memoritzar sense comprendre.
    • Comença les activitas, però es rendeix i no les acaba.
    • No demana ajuda quan no entén les explicacions o no sap fer les activitats.
  • Les necessitats que presenta són:
    • En moments puntuals, presenta alts nivells d'ansietat.
    • Manifesta alguns trets de depressió infantil, per tant s'ha de controlar.
    • Li costa adaptar-se al grup classe.
    • A les àrees de matemàtiques, Català i castellà presenta un retràs curricular d'un curs.
  • Mesures de suport que rep l'alumne:
    • Dues hores de PT a la setmana.
    • Mesures de suport ordinari.
    • Priorització dels continguts procedimentals.
  • Adaptacions no significatives i d'accés:
    • Ús de les TIC per facilitar l'accés a diversos continguts.
    • Introduir tècniques d'estudi.
    • Facilitar eines d'organització.
    • Donar més prioritat als cotinguts procedimentals.
    • Adaptar les qüestions que siguien més conceptuals.

Concideixo amb aquest alumne els dimecres, en l'hora de suport de matemàtiques. La meva funció, en aquest cas, és més com a pt que com a psicopedagoga.
Va començar el curs motivat i content, però els darrers dies ha presentat conductes diruptives dins l'aula, intentat cridar l'atenció dels companys i del professor, tot i que sigui de forma negativa.
Els exàmens, tot i que els realitza el tutor, els fa durant l'hora de suport de forma oral i després escrita (de vegades, al revés).

El dimecres, 19 de novembre, el professor de matemàtiques de l'alumne va donar al PT l'examen que van realitzar. És el següent:







Després de corregir-lo, el meu tutor va decidir tornar a fer-li aquest examen, però realitzant una adaptació dels enunciats i del plantejament dels problemes. Vaig demanar-li si ho podia fer jo, i aquest és el resultat.




Què penseu? Podria haver fet alguna altra adaptació? M'agraden les crítiques constructives!


El divendres, 20 de novembre, l'alumne tornarà a repetir d'examen. Un cop corregit, comentaré la comparació dels resultats. 






domingo, 15 de noviembre de 2015

Segona reunio amb l'EOEP - Primera visita PTSC

El dimecres 11  de novembre va assitir Montse (EOEP/EAP) al centre per segona vegada. Com és un centre no preferent, al ser concertat i d'una línia, només ve un cop al mes.
La sessió va constar de dues parts:

La primera hora varen revisar els casos que havien proposat la reunió anterior i es varen centrar en parlar principalment del cas de sisè, nin amb TDAH i amb possible depressió infantil. Ha començat el curs bé, però els darrers dies ha tengut conductes disruptives dins l'aula (fa soroll, es tira pets, rots i emprenya als companys).
L'alumne fa el examen per escrit i després de forma oral. La nota final és una mitja d'aquestes dues notes. Té una nota molt més superior en l'oral.
Tot i que a sisè les normes de l'aula haurien d'estar assimilades, decideixen que es penjaran a la classe i es proposarà a la tutora treballar a partir de la metodologia de "Programa de fitxes" adaptat a la seva edat i els seus interessos.

Les dues hores següents va venir al centre la PTSC (Professor tècnic de Serveis a la Comunitat) sota la demanda en la anterior reunió amb la Montse per tractar un cas d'absèntisme escolar. El seu nom és Lorena i les seves tasques dins de l'equip d'orientació són:
- Prevenir l'absentisme.
- Coordinar-se amb els Serveis Socials.
- Valorar la situació socioeconòmica de les famílies.
El cas que es va tractar és I.T., nin de tercer de primària nouvingut al centre.
La seva mare va morir fa un any i mig, la seva germana està estudiant fora (antiga alumna del centre) i el seu pare es veu desbordat amb la situació. El nin ha expressat en diferents classes que anyora a la seva mare i per tant, no ha passat el procés de dol. A nivell acadèmic, tot i que falta bastant a classe, té unes notes excelents.
Des de l'inici de curs ha tingut 15 faltes d'assistència no justificades i 3 justificades.
El tutor de 3r va citar-se amb ell, però no va assitir a la cita que tenia amb na Blanca (psicopedagoga i orientadora del centre).
Les actuacions que es desprenen d'aquesta reunió són:
- Na Blanca (psicopedagoga) ha d'intentar localitzar al pare i citar-se amb ell a través del GESTIB* (on queda registrat) i de l'agenda escolar del nin. En cas de no aconseguir-ho ho comunicarà a la Lorena (PTSC).
- Obtenir informació de l'escola d'on prové el nin.
- Fer un seguiment al nin en el procés de dol.


INFORMACIÓ ADDICIONAL


*El GESTIB és un programa de gestió de centres de la Conselleria d'Educació i Cultura que permet realitzar les operacions de gestió d'alumnat, professorat, personal no docent, resultats acadèmics i faltes d'assistència (entre altres) que són necessàries en un centre docent. És de caràcter obligatori per als centres públics i de caràcter optatiu però recomanat per als concertats.
Cada professional té un usuari i una contrasenya amb les classes que imparteix  i les famílies també poden demanar un usuari per a fer un seguiment acadèmic dels seus fills.
Podeu consultar aquest recurs clicant aquí.

Les intruccions de la Direcció General d'Ordenació, Innovació i Formació Professional, per les quals es regulen les actuacions dels centres d'educació infantil, primària i secundària obligatòria quant a la prevenció i intervenció en l'absentisme escolar com a situació de risc social a les Illes Balears les podeu consultar clicant aquí.


PROVES DIAGNÒSTIQUES - WISC IV

Aquesta setmana la orientadora del centre m'ha explicat en que consisteix un test WISC IV i durant la propera setmana el passarem a la nina de 3r de primària. He sentit parlar d'aquest test al llarg de tota la meva formació com a mestra i psicopedagoga, però realment no sabia en quines proves consistia ni tampoc com s'aplicava.
En aquest primer contacte només faré observació.




L'autor d'aquest test va ser David Weschler i la darrera actualització va sortir l'any 2005 (és la que té el meu centre de pràctiques).
Aquest test és aplicable a infants entre 6 i  mesos i 16 anys i 11 mesos. L'edat natural és molt important a l'hora de realitzar la interpretació del test. 
Va dirigit a subjectes que sigui necessari determinar el seu nivell d'habilitats cognoscitives com:
- Diagnòstic d'altes capacitats.
- Disfuncions neuropsicològiques.- Població amb alteracions atencionals (TDAH).


L'escala està composada per 15 tests: 10 principals i 5 optatius. A més, els resultats s'organitzen en 4 àrees principals de les quals podem obtenir el CI:



COMPRENSIÓ VERBALRAONAMENT PERCEPTIUMEMÒRIA DE TREBALLVELOCITAT DE PROCESSAMENT
SimilitudsCubsDígitsClaus
VocabulariConceptesLletres i nombresSímbols
ComprensióMatriusAritmèticaAnimals
InformacióFigures incompletes
Envdevinalles

És molt important utiltizar un to neutre a l'hora de realitzar les proves i no utilitzar reforçadors ni positius ni negatius.
Cada prova té unes normes en concret que s'han de revisar i tenir en compte a l'hora de realitzar el test.

En aquest vídeo explica les característiques del test, quines són les condicions que hi ha d'haver per dur-ho a terme, l'explicació de cada prova i la posterior avaluació d'aquestes. Tot i que no mostra l'aplicació de totes les proves al complet, podeu veure en que consisteix cada una d'elles. Em pareix molt interessant i per això vull compartir-ho amb vosaltres.